Kylpyhuoneen silikonisaumojen vaihto

Silikonilla viimeistellään kylpyhuoneen liikkuvat saumat kuten seinien kulmat, lattian ja seinälaatan rajat sekä kalusteiden läpivientien ympärykset. Kylpyhuoneissa käytetään saniteettisilikonia, joissa on itsessään mukana homeenestoaineet, mutta vahvoja myrkkyjä ne eivät nykyään enää saa sisältää. Ajan saatossa silikonisaumat kuivuvat ja siinä oleva homesuojaus kuluu pois, jolloin silikonisaumojen vaihto on ajankohtaista. Silikonin kuivuessa se ei ole enää täysin vesitiivis, jolloin se alkaa päästämään vettä laatan ja vedeneristeen väliin. Jos silikoni vuotaa pitkään se lisää kosteusvaurion riskiä. Kun kosteutta pääsee pitkään laattojen ja vedeneristeen väliin se kuluttaa saneerauslaastia, jonka seurauksena syntyy kopolaattoja, jotka saattavat ennen pitkään irrota kokonaan saneerauslaastista.

mustahometta kylpyhuoneen saumoissa

Milloin silikonisaumat tulisi vaihtaa uusiin?

Paraskaan silikonisauma ei kestä ikuisesti ja ne tulisikin vaihtaa noin. 3–7 vuoden välein. Silikonisaumojen kestoon vaikuttaa paljon, kuinka laadukasta silikonia on käytetty ja kuinka huolellisesti saumaukset on tehty. Kylpyhuoneen käytöllä on myös suuri vaikutus siihen kuinka nopeasti silikonit tulevat tiensä päähän. Luonnollisesti mitä enemmän kylpyhuonetta käytetään, sitä nopeammin silikonisaumojen vaihto tulee ajankohtaiseksi. Silikonisaumat on aika vaihtaa uuteen, kun sen reunat alkavat irtoilla laatasta. Silikonin vaihtaminen on suositeltavaa, jos silikoniin muodostuu mustahometta, joka näkyy mustina pisteinä. Jos home on päässyt syvälle, se saattaa levitä silikonisaumoista laattasaumoihin. Jos home pääsee syvälle laattasaumaan, eikä sitä saa puhtaaksi pesemällä on laattasaumojen vaihto on oikea ratkaisu. Valkoiset silikonit myös kellastuvat aikaa myöten ja vaativat vaihtoa esteettisistä syistä. Silikonisaumojen purkamiseen voi käyttää mattoveistä tai silikonisaumojen purkamiseen tarkoitettua työkalua. Silikoneja purkaessa tulee kuitenkin olla erityisen varovainen ettei vahingoita laatoituksen alla olevaa vedeneristettä. Kun silikonisaumat on purettu, ne on hyvä puhdistaa esim. asetonilla tai xyleenillä, ennen kuin asentaa uuden silikonin. Näin saadaan pinta puhtaaksi ja hyvä tartuntapinta uudelle silikonille.

Silikonisaumojen uudelleen asennus

Jos vaihdat silikonia ensimmäisiä kertoja niin maalarinteipin käyttäminen auttaa saamaan silikonisaumoista siistit. Maalarinteippi laitetaan ennen silikonin laittamista molemmin puolin silikonia. Silikonin annostelu on tärkeässä roolissa kuinka siisti silikonisaumasta tulee. Jos silikonia laittaa liian vähän tulee silikoneista liian ohuet. Jos silikonia taas laittaa liian paljon niin saa helposti sotkettua paikkoja ja silikoneista tulee epäsiistit. Silikonia voi ”silottaa” sormella tai silikonin tasoittamiseen tarkoitetulla työkalulla, jotkut käyttävät myös jätskitikkua. Suositeltavaa on käyttää fairyvettä kun silikonia alkaa tasoittamaan, niin silikoni ei tartu kiinni sormeen tai tasoittajaan. Silikonisaumojen on hyvä antaa kuivua vähintään 8h ennen käyttöä, riippuen siitä kuinka paksut silikonit laittaa. Kuivumisaika kannatta tarkistaa silikonin käyttöohjeesta.

Lue lisää silikonisaumojen omatoimisesta vaihdosta:
https://teeitse.com/kylpyhuone/kylpyhuoneprojekti-silikonisauman-uusiminen

Lue lisää Kylpyhuoneen nanopinnoituksesta

Haluatko tarjouksen silikonisaumojen vaihdosta?

Jätä yhteystietosi niin olemme yhteydessä mahdollisimman pian.