Kylpyhuoneen laattasaumojen vaihto

Laattasaumojen (tai kaakelisaumojen) tehtävänä on pitää vesi poissa sieltä, minne se ei kuulu. Tässä tapauksessa laattasaumat estävät siis veden pääsemisen laattojen alle. Haurastunut laattasauma saattaa päästää vettä laatan alle ja aiheuttaa esimerkiksi laattojen irtoamista, eli kopolaattoja. Kulunut laattasauma saattaa johtaa myös veden seisomiseen paikoillaan, joka taasen on omiaan altistamaan kylpyhuoneeseen mukavat olot esimerkiksi mustahomeelle – mustille pilkuille saumoissa. Laattasaumat ovat huokoista materiaalia ja imevät itseensä ajan saatossa likaa sekä mikrobikasvustoa. Parhaatkaan pesukonsitit eivät siis poista vaihtotarvetta loputtomiin.

Milloin laattasaumat tulee uusia?

Laattasaumojen vaihtotarve on helppo arvioida, sillä parhaiten siitä kertoo niiden ulkonäkö. Mikäli laattasaumat vaikuttavat haurastuneilta tai niissä näkyy esimerkiksi mustia pisteitä (mustahometta), on saumojen vaihto ajankohtaista. Mustahome ja mikrobikasvusto leviää herkästi laajemmalle alueelle, jonka vuoksi laattasaumojen vaihto kannattaa suorittaa melko nopeasti ongelmien ilmetessä. Myös halkeamat ja kolot laattasaumoissa kielivät vaihtotarpeesta.

laattasaumojen uusiminen

Kuinka vaihtaa laattasaumat?

Kulahtaneet ja kuluneet laattasaumat saavat pohtimaan kylpyhuoneremonttia. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto kaakelisaumojen korjaamiseksi. Pelkkien laattasaumojen vaihto uusiin on itseasiassa joskus jopa parempi ratkaisu kuin koko laatoituksen uusiminen. Kaakelisaumojen korjauksella saadaan kulahtaneet saumat ja koko lattia ulkonäöllisesti ehostettua. Tila saa uusien saumojen myötä uuden ilmeen huomattavasti pienemmillä toimenpiteillä ja maltillisemmilla kustannuksilla. Laattasaumojen vaihto ei vaurioita vedeneristettä tai lattialämmitystä.

Jos teet työn itse, voit purkaa laattasaumat käsityökalulla tai laattasaumojen purkamiseen tarkoitetulla koneella. Märkätiloissa laattasaumojen vaihto saattaa altistaa vesieristeen vaurioitumiselle, mikäli työ tehdään huolimattomasti. Valitse siis käytettävät työvälineet ja -tavat huolella, tai ulkoista vaihto tarvittaessa ammattilaisille. Kaakelisaumat on mahdollista korjata vain vaurioituneelta alueelta, tai uudistaa samalla isompikin alue. Laattasaumojen värivalikoima on suuri, joten suuria värieroja ei pääse syntymään, vaikka vanhaa laattasaumaa jäisikin uuden kaveriksi muualle tilaan. Poiston jälkeen puhdista pinta uusia saumoja varten. Levitä saumalaasti kumilastalla vinosti 45 asteen kulmassa laattasaumojen yli. Puhdista ylimääräinen laasti pois kostealla sienellä sen kuivahdettua ensin hetki.

Jos työn tekeminen itse arveluttaa vähääkään, me olemme mielellämme avuksi! Hohdepinnoituksen yhyeydessä teemme aina kartoituksen kylpyhuoneen huoltotarpeista. Tähän kartoitukseen liittyy myös laattasaumojen kunnon arviointi. Kulahtaneiden laattasaumojen uusiminen kuuluu palveluumme aina tarpeen niin vaatiessa. Laattasaumojen kanssa samaan aikaan kannattaa uusia myös silikonisaumat. Myös niiden uusiminen kuuluu Hohde Laatta -palvelukokonaisuuteen.

Mitä laattasaumojen vaihtaminen maksaa?

Laattasaumojen vaihdon hintaan vaikuttaa useampi eri tekijä, kuten kylpyhuoneen koko, sijainti, laattojen koko ja sauman paksuus. Hintahaarukaksi voisi karkeasti sanoa n. 500-3000 €. Tarkemman arvion saat tilaamalla meidät veloituksettomalle kartoituskäynnille, jossa arvioimme tilan kuntoa ja tarvittavien huoltotöiden määrää.

Kuinka huoltaa laattasaumoja?

Laattasaumojen ikää voit lisätä kylpyhuoneen kosteuskuormaa keventämällä: lastaa laattasaumat kuivaksi suihkun jälkeen ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Arkisella tasolla on myös tärkeää pitää laattasaumoja puhtaana. Puhdista saumat säännöllisesti esimerkiksi vanhalla hammasharjalla tai saumaharjalla. Käytä neutraalia pesuainetta, jotta laattasaumat tai niiden pigmentit eivät vahingoitu puhdistuksen myötä. Lue lisää laattasaumojen puhdistamisesta täältä.

Kun uudet saumat on uusittu, on saumojen nanopinnoittaminen erittäin suositeltavaa. Hohdepinnoitus keventää kylpyhuoneen kosteuskuormaa ja pinnoitteen hylkivyyden vuoksi myös laattasaumojen puhtaanapito helpottuu. Pinnoite hylkii mm. vettä, rasvaa, kalkkia ja ruostetta – kaikkea sitä, mikä kuluttaa ja haurastuttaa laattasaumoja. Saumat saavat runsaasti lisää käyttöikää ja pysyvät hyvännäköisinä vaivattomasti Hohdepinnoituksen avulla.

Haluatko tarjouksen laattasaumojen vaihdosta?

Kutsu meidät veloituksettomalle kartoitukselle! Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.