KALKKI ON KYLPYHUONEEN HAASTEELLISIN LIKA

Kalkkisaostumat laatoissa ja laattasaumoissa ovat harmillisen tuttu näky kylpyhuoneissa. Kalkkisaostumia kertyy kylpyhuoneen pinnoille nopeasti etenkin sellaisilla asuinalueilla, joissa vesijohtovesi on hyvin kalkkipitoista.

Kalkin pinttymistä saumoihin ja laattoihin on järkevää ennaltaehkäistä, sillä pinttymien poistaminen on monesti melko työlästä, joskus jopa mahdotonta. Lattian kuivaaminen suihkun jälkeen ja kylpyhuoneen puhdistus säännöllisin väliajoin auttavat osaltaan ennaltaehkäisemään kalkkia. Kalkkisaostumia ei voi täysin estää säännöllisellä lattian lastaamisellakaan, mutta se hidastaa saostumien muodostumista ja helpottaa puhtaanapitoa.

kalkkikertymät laatoissa ja laattasaumoissa

KALKIN PUHDISTAMINEN KYLPYHUONEESTA 

Kalkin poistoon on kehitelty erilaisia, juuri tähän käyttötarkoitukseen tarkoitettuja pesuaineita. Mikäli käytät kalkin poistamiseen tarkoitettua pesuainetta tai muuta hapanta pesuainetta, kiinnitä huomiota pH-arvoihin. Happamalla (pH 1-4) aineella käsitelty pinta kannattaa aina neutralisoida emäksisellä (pH 10-14) pesuaineella kalkinpoistoaineen ohjeen mukaan. Mikäli kalkki ei ensimmäisellä käsittelykerralla lähde, kemikaalin määrää ei kannata lisätä, vaan pesukertoja tulee toistaa useamman kerran. Pesuaineita käytettäessä on syytä olla huolellinen. PH-arvoltaan hapan pesuaine saattaa “syövyttää” tummien laattasaumojen pigmentin ja näin vaalentaa laattasaumoja. Jos laattasaumojen väri on jo haalistunut, värin palauttamiseksi laattasaumojen vaihto on oikea ratkaisu.

Mikäli kalkkitahroja ei ole kovin paljoa, voi vedestä ja väkiviinaetikasta sekoittaa itse kalkinpoistoon käytettävän puhdistusaineen. Seokseen tulee yksi osa väkiviinaetikkaa ja yhdeksän osaa vettä. Väkiviinaetikka on hapanta, eikä se siksi sovellu esimerkiksi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle, vanhoille emalialtaille tai laattasaumoille. Kalkkitahroja voi etikkaveden avulla puhdistaa kylpyhuoneessa esimerkiksi hanojen ja suihkupäiden pinnoilta.

Suihkun päihin ja hanoihin on saatavilla myös kalkinsuodattimia, jotka vähentävät kalkkitahrojen syntymistä kylpyhuoneen laattojen pinnoille. Jos kalkkitahrojen puhdistaminen tuntuu mahdottomalta tai olet kyllästynyt niiden jynssäämiseen, pyydä tarjous kylpyhuoneen monivaihepuhdistuksesta ja nanopinnoituksesta.

LASIPINNOILLE PINTTYNYT KALKKI 

Harmillisimpia kalkkipinttymät lienevät lasipinnoilla. Esimerkiksi kalkin sameuttamat saunan lasiovet tekevät pesutilojen yleisilmeestä väistämättä epäsiistin.

Pienet kalkkisaostumat saat irti oikeilla aineilla. Esimerkiksi sitruunamehu, etikkavesi tai valmis kalkinpoistoaine saattavat olla avuksi. Myös lasipintojen kohdalla on muistettava, että happamat aineet kuormittavat saumoja, joten puhdistuksen jälkeisestä neutralisoimisesta tulee pitää huoli.

Usein kalkkia on kuitenkin pinttynyt lasipinnoille runsaammin. Lasiovissa on usein kalkkipinttymiä, jotka syntyvät lasin huokosten auetessa lämpölaajenemisen johdosta. Kalkki pääsee tuolloin “palamaan” lasin sisään. Tässä tapauksessa ainut keino puhdistaa lasi on lasin hionta. Paras keino kalkkia vastaan lasipinnoilla on ennaltaehkäisy. Hohdepinnoituksen jälkeen lasipinnan puhtaanapitoon riittää lämmin vesi ja pehmeä siivousväline. 

HOHDEPINNOITUS ENNALTAEHKÄISEE KALKKIA JA HELPOTTAA PUHTAANAPITOA

Kylpyhuoneessa kalkkipinttymien ja muiden epäpuhtauksien ennaltaehkäisyyn ja vaivattomaan puhtaanapitoon paras ratkaisu on nanopinnoitus. Etenkin uusi kylpyhuone kannattaa aina pinnoittaa jo ennen ensimmäisten kalkkitahrojen ilmestymistä. Pinnoituksen ansiosta pinnat pysyvät uudenveroisina huomattavasti pidempään. Uudet pinnat eivät vaadi juurikaan pohjatöitä, jonka vuoksi niiden nanopinnoitus on edullisempaa. Pinnoituksen jälkeen puhdistukseen riittää usein mikrokuituliina ja lämmin vesi. Kemikaalien määrä puhdistamisessa tippuu merkittävästi.

Hohdepinnoitus on mahdollista tehdä myös vanhoille pinnoille (jopa 40 vuotta vanhat pinnat). Ikääntyneelle kylpyhuoneelle saadaan rutkasti lisää puhtaita ja raikkaita käyttövuosia käsittelyn myötä. Vanhemmille kohteille ei kuitenkaan ihan aina riitä pelkät puhdistus- ja pesutyöt. Joskus laatat ovat saattaneet irrota tai haljeta, jolloin ne tulee vaihtaa uusiin ennen pinnoittamista. Huonokuntoiset silikoni- tai laattasaumat tulee myös vaihtaa ennen pinnoittamista. Pyydä maksuton hinta-arvio, niin kartoitamme juuri sinun kylpyhuoneesi tilanteen!

Erityisesti luonnonkivilaatat hyötyvät Hohdepinnoituksesta, sillä ne ovat erittäin huokoista materiaalia ja kalkki tarttuu niihin kiinni lujasti. Luonnonkivimateriaalit kannattaa aina suojata Hohdepinnoituksella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näille materiaaleille tarjoamme loistavan ratkaisun: Hohde-Kivi. 

Lue lisää kylpyhuoneen pinnoittamisesta : Hohde-laatta
Hohdepinnoitus säästää tutkitusti aikaa myös julkisten tilojen puhtaanapidossa. Lue lisää tästä


Pyydä tarjous kylpyhuoneen pinnoittamisesta: