Mustia pilkkuja saumoissa? Irrallisia laattoja? Halkeamia seinissä? Ovatko nämä merkkejä kosteusvauriosta? Monet mieltävät mustat pilkut saumoissa, irralliset laatat tai halkeamat seinissä merkiksi kosteusvauriosta, vaikka näin ei kuitenkaan usein ole. Mistä kosteusvaurion tunnistaa? Kosteusvaurio voidaan tunnistaa esimerkiksi liiallisen veden aiheuttamista kosteusjäljistä, joita ovat esimerkiksi materiaalin muodonmuutos, värimuutokset sekä materiaalin turpoaminen. Kosteusvaurio on kuitenkin harvinainen, sillä rakenteita suojaa vedeneriste. Lisäksi silikonisaumat suojaavat rakenteita kosteusvaurioilta. Kosteusvaurio saattaa kuitenkin olla vakava asia, joka voi aiheuttaa vaaraa myös terveydelle ja sisäilman laadulle. Tämän vuoksi kosteutta kannattaa tarkistaa aika ajoin.


Pintakosteusmittaus

Helpoin tapa todeta mahdollinen kosteusvaurio on kosteusvauriomittauksella. Kosteusvauriotarkastuksessa käytetään aistinvaraisia menetelmiä sekä pintakosteusmittausta, jossa pintoja ei rikota. Pintakosteusmittaus suoritetaan siihen tarkoitetulla pintakosteudenosoittimella. Pintakosteusmittauksen avulla ei pystytä aina todentamaan tarkasti kosteusvauriota, mutta se on suuntaa antava mittaus esimerkiksi mahdollisen kosteusvaurion paikantamiseksi. Jos pintakosteusmittauksessa saadaan selville merkkejä kosteusvauriosta, suosittelemme aina tilaamaan myös rakenteiden kosteusvauriomittauksen.

Kosteusmittaus / rakenteiden suhteellisen kosteuden mittaaminen

Rakenteiden suhteellisen kosteuden mittaaminen on rakenteita rikkovaa. Tämä ei ole ensisijainen ratkaisu juuri, koska rakenteita joudutaan rikkomaan. Kannattaa aina kartoittaa tilannetta ensin pintakosteusmittauksen avulla. Rakenteiden kosteuden mittaukset tehdään joko rakenteeseen poratusta reiästä tai rakenteesta otetuista materiaalinäytepaloista. Koska mittaus on rakenteita rikkovaa, usein mittauspisteiden lukumäärä on rajallinen. Tämän vuoksi pintakosteusmittaus on hyvä tehdä ennen, jolloin mittauskohdat pystytään kartoittamaan paremmin. Rakenteiden suhteellisen kosteuden mittauksella saadaan kuitenkin laajempi kuva mahdollisesta kosteusvauriosta, jolloin jatkotoimenpiteitä voidaan miettiä tarkemmin.

 

pintakosteusmittaus

Hohdepinnoituksella kosteuskuorma kevenee!

Kaikkein helpoin tapa kosteuskuorman keventämiseen on Hohdepinnoitus. Hohdepinnoituksella käsitelty kylpyhuone on jopa 50 % kevyempi kosteuskuormaltaan kuin pinnoittamaton kylpyhuone. Tila kuivuu käsittelyn myötä huomattavasti nopeammin, joka ennaltaehkäisee homeen kasvua.

Pinnat muuttuvat Hohdepinnoituksen myötä antibakteerisiksi ja hylkiviksi, jolloin kosteuden lisäksi myöskään lika ei jää tiukasti kiinni pinnoille. Eli sen lisäksi, että kylpyhuoneen kosteuskuorma kevenee, siivoat myös huomattavasti aiempaa kevyemmin ja nopeammin jatkossa!

Anna meidän keventää kylpyhuoneesi kosteuskuormaa. Pyydä maksuton hinta-arvio kylpyhuoneen Hohdepinnoittamisesta helpon lomakkeen avulla. Me huolehdimme lopusta!

 

Lähteet: www.rakennustieto.fi, Tarja Merikallio, Kosteusmittaus
www.rakennustarkastus.fi
www.suoraa.fi
www.raksystems.fi
www.kuntotutkimus.net
www.trsfinnoy.fi
www.kuntotarkastus.net