Mustia pilkkuja saumoissa? Irrallisia laattoja? Halkeamia seinissä? Ovatko nämä merkkejä kosteusvauriosta? Monet mieltävät mustat pilkut saumoissa, irralliset laatat tai halkeamat seinissä merkiksi kosteusvauriosta, vaikka näin ei kuitenkaan usein ole. Mistä kosteusvaurion tunnistaa? Kosteusvaurio voidaan tunnistaa esimerkiksi liiallisen veden aiheuttamista kosteusjäljistä, joita ovat esimerkiksi materiaalin muodonmuutos, värimuutokset sekä materiaalin turpoaminen. Kosteusvaurio on kuitenkin harvinainen, sillä rakenteita suojaa vedeneriste. Lisäksi silikonisaumat suojaavat rakenteita kosteusvaurioilta. Kosteusvaurio saattaa kuitenkin olla vakava asia, joka voi aiheuttaa vaaraa myös terveydelle ja sisäilman laadulle. Tämän vuoksi kosteutta kannattaa tarkistaa aika ajoin.


Pintakosteusmittaus

Helpoin tapa todeta mahdollinen kosteusvaurio on kosteusvauriomittauksella. Kosteusvauriotarkastuksessa käytetään aistinvaraisia menetelmiä sekä pintakosteusmittausta, jossa pintoja ei rikota. Pintakosteusmittaus suoritetaan siihen tarkoitetulla pintakosteudenosoittimella. Pintakosteusmittauksen avulla ei pystytä aina todentamaan tarkasti kosteusvauriota, mutta se on suuntaa antava mittaus esimerkiksi mahdollisen kosteusvaurion paikantamiseksi. Jos pintakosteusmittauksessa saadaan selville merkkejä kosteusvauriosta, suosittelemme aina tilaamaan myös rakenteiden kosteusvauriomittauksen.

Kosteusmittaus / rakenteiden suhteellisen kosteuden mittaaminen

Rakenteiden suhteellisen kosteuden mittaaminen on rakenteita rikkovaa. Tämä ei ole ensisijainen ratkaisu juuri, koska rakenteita joudutaan rikkomaan. Kannattaa aina kartoittaa tilannetta ensin pintakosteusmittauksen avulla. Rakenteiden kosteuden mittaukset tehdään joko rakenteeseen poratusta reiästä tai rakenteesta otetuista materiaalinäytepaloista. Koska mittaus on rakenteita rikkovaa, usein mittauspisteiden lukumäärä on rajallinen. Tämän vuoksi pintakosteusmittaus on hyvä tehdä ennen, jolloin mittauskohdat pystytään kartoittamaan paremmin. Rakenteiden suhteellisen kosteuden mittauksella saadaan kuitenkin laajempi kuva mahdollisesta kosteusvauriosta, jolloin jatkotoimenpiteitä voidaan miettiä tarkemmin.

 

pintakosteusmittaus

Mitä kosteusmittaus maksaa?

Monet yritykset tarjoavat erilaisia kosteusmittauksia kotitalouksille. Kosteusmittauksien hinta vaihtelee hieman sen mukaan asutko kerrostalossa, rivitalossa vai omakotitalossa. Kosteusmittausten hinnat vaihtelevat melko paljon. Kerros- ja rivitaloihin kosteusmittauksia tarjotaan hintaan 170-320 euroa ja omakotitaloihin 250-500 euroa. Lisäksi hinnan päälle saattaa vielä tulla kosteusmittaajan kilometrikorvaukset. Suurin osa tarjoaa hintaan kuuluvan aistinvaraisen tarkistuksen sekä pintakosteusmittauksen. Osassa samaan hintaan kuului tarvittaessa vielä porareikätutkimus, kun taas osassa yrityksissä se on erillisenä mittauksena.

Meiltä saat kuitenkin pintakosteusmittauksen ilmaiseksi. Tilaa pintakosteusmittaus alkaen 69€ (sis. alv 24) ja voimme samalla keskustella esimerkiksi kylpyhuoneen nanopinnoituksesta ,joka mm. vähentää kosteuskuormaa ja helpottaa tilan puhtaanapitoa merkittävästi!

Pintakosteusmittaukset suoritetaan arkisin klo 08:00-20:00 välisenä aikana.


Jesper Eronen

Puh : 044 243 8929

Pyydä maksuton hinta-arvio kylpyhuoneen nanopinnoituksesta.

 

Lähteet: www.rakennustieto.fi, Tarja Merikallio, Kosteusmittaus
www.rakennustarkastus.fi
www.suoraa.fi
www.raksystems.fi
www.kuntotutkimus.net
www.trsfinnoy.fi
www.kuntotarkastus.net