Kylpyhuoneen lasipinnoille pinttyneet valkoiset tahrat, kalkkisaostumat, ovat varsin tuttu näky monissa kodeissa. Kalkin sameuttamat lasipinnat ja vesiroiskeista vesihanaan jääneet kalkkipisarat tekevät kylpyhuoneeseen väistämättä epäsiistin yleisilmeen. Kalkkipinttymät muuttavat pinnat karheiksi ja näin ollen puhtaanapitoon tulee saostumien myötä uusia haasteita. Monet kamppailevat erityisesti kylpyhuoneen lasipintoihin ja saunan lasioveen tiukasti kiinni jäänyttä kalkkia vastaan heikoin tuloksin. Kokosimme parhaat vinkit, joiden avulla voitat taistelussa kalkkisaostumia vastaan!
Kiinnitä huomiota oikeiden pesuaineiden ja työvälineiden valintaan
Kalkki on aineena emäksistä (pH-arvo on yli 7) ja kalkki puhdistuu, kun emäksinen kalkkisaostuma ja hapan pesuaine neutralisoituvat kohdatessaan. Varmista siis, että kalkinpoistoaineen pH-arvo on alle 7. Mitä happamampaa puhdistusaine on, sen alhaisempi on myös sen pH-arvo. Lähtökohtaisesti kalkin poistamiseen toimii parhaiten mahdollisimman hapan pesuaine. Täytyy kuitenkin muistaa, että kovin hapan tuote vie mennessään kalkin lisäksi muutakin. Käytä siis suojakäsineitä ja mielellään myös hengityssuojainta. Happamat tuotteet eivät sovellu esimerkiksi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle tai vanhoille emalialtaille. PH-arvoltaan hapan pesuaine saattaa “syövyttää” tummien laattasaumojen pigmentin, joka tekee tummista saumoista vaaleat. Jos laattasaumojen väri on jo haalistunut, värin palauttamiseksi laattasaumojen vaihto on oikea ratkaisu.
Kalkin poistoon on kehitetty varta vasten tarkoitukseen sopivaa kalkinpoistoainetta. Tutustu aina tuotteen pakkausselosteeseen huolellisesti. Happamalla (pH 1-4) aineella käsitelty pinta kannattaa aina neutralisoida emäksisellä (pH 10-14) pesuaineella kalkinpoistoaineen ohjeen mukaan. Mikäli kalkki ei ensimmäisellä käsittelykerralla lähde, kemikaalin määrää ei kannata lisätä, vaan pesu tulee toistaa useamman kerran.
Kalkin poistoon voidaan ryhtyä myös muilla happamilla aineilla, joita saattaa löytyä kotoa jo valmiina. Esimerkiksi sitruunahappo ja etikka ovat luonnonmukaisempia aineita kalkkipinttymiä vastaan. Sitruunahaposta ja vedestä saat suihkutettavan pesuaineen sekoittamalla suihkepullossa 2 ruokalusikallista sitruunahappoa puoleen litraan haaleaa vettä. Etikasta voit valmistaa kalkinpoistoon sopivaa etikkavettä sekoittamalla yhden osan väkiviinaetikkaa yhdeksään osaan vettä. Voit myös kokeilla etikan ja sitruunahapon yhdistelmää sekoittamalla kahteen litraan vettä 2 desiä etikkaa ja neljä ruokalusikallista sitruunahappoa. Itsetehtyjen pesuaineiden kannattaa antaa vaikuttaa lasin pinnalla vähintään 15 minuuttia. Pesuaineen saa pysymään esimerkiksi saunan lasiovessa tai suihkun lasiseinässä talouspaperin avulla niin, että talouspaperi kiinnitetään pesuaineen avulla lasiin kiinni. Myös oksaalihappo on tehokas ratkaisu kalkkitahroihin, mutta saatavuutensa puolesta sitruunahappo ja etikka voivat olla helpompia vaihtoehtoja.
Neutralisoinnin voit tehdä luonnonmukaisesti esimerkiksi ruokasoodalla, jotta happamat seokset eivät tee hallaa saumoille. Voit lukea lisää pesuaineiden pH-arvoista täältä.
Kun puhdistat kalkkia lasipinnoilta, kannattaa työvälineeksi valita mahdollisimman pehmeä sieni tai liina, jotta lasi ei naarmuunnu puhdistuksesta. Esimerkiksi mikrokuituliinat sopivat lasin puhdistamiseen mainiosti.
Kalkin poisto vedestä
Markkinoilla on kalkinpoistolaitteoistoja, jotka poistavat kalkkia vedestä. Laitteistot ovat hyödyllisiä sellaisissa paikoissa, joissa maaperässä on paljon kalkkia ja vesi on tutkitusti kovaa. Kova vesi tarkoittaa korkeaa kalsium- ja magnesiumsuolojen pitoisuutta ja saattaa ilmetä esimerkiksi kalkkitahroina kylpyhuoneessa. Pehmeän veden alueilla käytettynä kalkinpoistolaitteistosta voi olla pikemminkin haittaa, sillä kalkkia lisätään pehmeään veteen putkikorroosion ehkäisemiseksi. Jos putkistoa suojaavaa kalkkia lähdetään poistamaan pehmeän veden alueella, saattaa putkista pahimmillaan tulla käyttökelvottomat. Ennen kalkin poistamista vedestä kannattaa siis tutustua veden kovuuteen huolellisesti. Suomessa pehmeä vesi on kovaa vettä yleisempää.
Suihkun päihin ja hanoihin on saatavilla kalkkisuodattimia, jonka avulla kalkki ei pääse tulemaan veden mukana suihkupään läpi. Tällaiset kalkkisuodattimet vähentävät kalkkitahrojen syntymistä kylpyhuoneen laattojen pinnoille.
Ennaltaehkäisy on paras tapa kalkkia vastaan
Kalkkitahrojen poistossa nopeus on valttia. Mitä nopeammin saat poistettua kalkkitahrat, sitä helpommin ne todennäköisesti myös lähtevät. Kalkkitahrojen poisto-operaatioon kannattaakin ryhtyä heti, kun kalkkitahra alkaa näkyä. Tai oikeastaan mieluiten jo ennen sitä.
Paras keino kalkkia vastaan lasipinnoilla on ennaltaehkäisy. Lasipintojen kuivaaminen heti suihkun tai saunomisen jälkeen pehmeällä liinalla ennaltaehkäisee kalkkisaostumien muodostumista.
Vaivattomin tapa ennaltaehkäistä kalkkia ja selviytyä voittajana taistelussa kalkkia vastaan on Hohdepinnoitus. Kalkki ei pääse pinttymään pinnoitettuun lasiin ja käsittelyn jälkeen lasipinnan puhtaanapitoon riittää pelkkä lämmin vesi ja pehmeä siivousväline. Voit siis samalla vähentää merkittävästi kemikaalien käyttöä siivouksessa.
Erityisesti saunan lasiovissa nähdään usein hankalia kalkkipinttymiä, jotka ovat syntyneet lasin huokosten auetessa lämpölaajenemisen johdosta. Kalkki on päässyt “palamaan” lasin sisään ja ainoa keino lasin puhdistamiseen on lasin hionta. Tällaisessa tapauksessa suosittelemme vaihtamaan oven Hohdepinnoituksella käsiteltyyn oveen. Tarjoamme saunan lasioven asennettuna ja pinnoitettuna hintaan 400 €. Tämän jälkeen voit saunoa huoletta ja unohtaa kalkin jynssäämisen vuosiksi eteenpäin.
Poista kalkki kylpyhuoneen laatoista tämän artikkelin ohjeilla. Hohdepinnoitus helpottaa ja nopeuttaa tutkitusti puhtaanapitoa niin julkisissa kohteissa kuin kotona, lue lisää Turun kaupungin ja Arkean kanssa tekemästämme kokeilusta.
Lue lisää Hohde-Design -palvelukokonaisuudestamme ja pyydä maksuton hinta-arvio!