Kaikki kemikaalit eivät ole terveydelle haitallisia tai myrkyllisiä, mutta on hyvä muistaa, että jotkin kemikaalit voivat uhata terveyttä jopa vakavasti ja niihin liittyvät riskit on otettava aina tosissaan. Aikuisten on tarpeellista huomioida kemikaalien mahdolliset terveyshaitat itselleen, mutta erityisesti lasten suojeleminen haitallisilta kemikaaleilta on puhtaasti aikuisen vastuulla.

Terveyttä uhkaavat kemikaalit saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa ja silmiä, aiheuttaa herkistymistä tai myrkytysoireita tai vaikuttaa lisääntymiseen ja sikiön kehitykseen. Myös vakavat pitkäaikaisvaikutukset ovat mahdollisia, jolloin kemikaali saattaa aiheuttaa esimerkiksi syöpää. Norjalaistutkimuksen mukaan puhdistusaineiden kemikaaleilla on haittavaikutuksia myös keuhkoille. Haittavaikutuksia havaittiin tutkimuksessa sekä lyhyt- että pitkäaikaisessa käytössä. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puhdistusaineissa olevat kemikaalit lisäävät lyhyellä aikavälillä astman riskiä ja nopeuttavat keuhkojen rappeutumista. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna vaikutukset oli havaittavissa jopa yhden viikottaisen siivouskerran perusteella. Tutkimuksen mukaan aineiden käyttö kahdenkymmenen vuoden ajan vastasi tupakka-askin polttamista joka päivä 10-20 vuoden ajan.

Odottavan äidin tulee välttää turhaa kemikaaleille altistumista raskauden ja imetyksen aikana. Istukka suojaa sikiötä ja vähentää joidenkin kemikaalien kulkeutumista sikiöön, mutta istukkakaan ei pysty suojaamaan sikiötä kaikelta. Vastasyntynyt voi altistua kemikaaleille äidinmaidon kautta. Hieman vanhemmankin lapsen kehitys on vielä kesken ja lapset voivat reagoida kemikaaleille herkemmin kuin aikuiset. Lapsella ei myöskään ole aikuisen taitoja ja huolellisuutta, jolloin vahinko voi tapahtua helpommin. 

Kotona, puutarhassa ja autotallissa käytössä on monenlaisia kemikaaleja. Erilaisia pesuaineita, polttoaineita ja puhdistusaineita sisältävissä purkeissa ja purnukoissa on monia aineita, jotka voivat olla vaarallisia. Arjessa kemikaaleja käytetään usein rutiininomaisesti ja moni käytetyistä kemikaaleista on toki myös tarpeellisia. Omaa kemikaalien käyttöä kannattaa kuitenkin havainnoida kriittisesti ja arvioida mahdolliset kemikaalien käyttöön liittyvät riskit. Näin omia tottumuksia on mahdollista muuttaa turvallisemmiksi niin itselleen kuin lapsilleen.

Vähennä kemikaaleihin liittyviä riskejä 

Kemikaaleja koskevat useat säädökset, joiden tarkoituksena on taata kemikaalien ja niitä sisältävien tuotteiden turvallinen käyttö. Tämä toteutuu kuitenkin vain siinä tapauksessa, mikäli tuotteita käytetään käyttöohjeen mukaisesti ja noudatetaan yleistä huolellisuutta. Väärin ja huolimattomasti käytettyinä kemikaalit voivat aiheuttaa vakavaakin vaaraa.

Seuraavan listauksen avulla vähennät kemikaaleihin liittyviä riskejä jo huomattavasti yksinkertaisten toimenpiteiden avulla:

  • Harkitse ja osta vain oikeaan tarpeeseen. Perehdy pesuaineisiin valitessasi tuotteita. Lisää pesuaineista voit lukea täältä.
  • Lue pakkauksessa olevat merkinnät, tutustu käyttöohjeisiin ja noudata ohjeistuksia
  • Siivoa säännöllisesti mahdollisimman miedoilla aineilla ehjiä ja nykyaikaisia siivousvälineitä käyttäen
  • Käytä kemikaalia vain tarvitsemasi määrä
  • Hankalampien tahrojen kanssa kärsivällisyys on malttia. Pinttynyttä tahraa vastaan taistellessa ei kannata tarttua kodin ärhäkkäimpään pesuainepulloon, jonka kylkiä koristavat useat punaiset kolmiot, vaan taika piilee toistojen määrässä. Mikäli tahra ei lähde ensimmäisellä kerralla, lisää hieman puhdistusainetta, anna vaikuttaa hetki ja hankaa mekaanisesti. Toista tarvittaessa useita kertoja. 
  • Ota huomioon mahdolliset yhteisvaikutukset ja käytä vain yhtä kemikaalia kerrallaan
  • Säilytä kemikaalit alkuperäisessä pakkauksessaan lasten ulottumattomissa
  • Hävitä ylimääräinen kemikaali asianmukaisesti

Hohdepinnoituksen myötä pinnat pysyvät tutkitusti puhtaina pelkällä vesipesulla ja voit vähentää kemikaalien käyttöä siivouksessa ja kodin puhtaanapidossa merkittävästi. Hohdepinnoituksella käsitelty pinta hylkii esimerkiksi vettä, likaa, öljyä ja rasvaa ja on antibakteerinen. Valmis nanopinnoite on kiinteä osa pintamateriaalia. Euroopan komission SCENIHR-komitean mukaan valmiin nanopinnoitteen riskiluokitus on nolla, mikä tarkoittaa, että valmiiseen nanopinnoitteeseen ei liity tunnettuja terveys- tai ympäristöriskejä. Ammattilaisten asentama nanopinnoite on loppukäyttäjälle täysin riskitön.

Puhtausalalla kemikaaliton siivous on ollut tapetilla jo pitkään ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia innovaatioita, joiden avulla kemikaalien käyttöä on mahdollista vähentää. Tästä myös Hohdepinnoitus on elävä esimerkki. Teimme Turun kaupungin ja Arkean kanssa kokeilun, joka osoitti, että palvelumme hyödyt ovat kiistattomia niin kotona kuin erilaisissa korkeaa puhtaustasoa vaativissa julkisissa kohteissakin. Hohdepinnoituksen myötä vahvat pesuaineet ja kovan mekaanisen hankaamisen voi jättää historiaan ja tehtäväksi jää totutella uusiin, vaivattomampiin ja kemikaalittomiin siivoustapoihin. Voit lukea kokeilusta lisää tästä.

Kun haluat vähentää kemikaalien käyttöä lue lisää ja pyydä maksuton hinta-arvio!

Artikkelissa on käytetty lähteenä:
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Turvallinen koti lapselle -opas (Tukes)
Verkkouutisten artikkeli: “Puhdistusaineet vaarallisia keuhkoille – vastaa jopa 20 tupakkaa päivässä”