Suomessa on tällä hetkellä noin 3,2 miljoonaa saunaa. Sauna on erottamaton osa suomalaista kulttuuria ja monessa kodissa todellinen kodin sydän. Myös saunatilat tarvitsevat säännöllistä puhtaanapitoa ja kunnostusta kuten kodin muutkin tilat. Saunan säännöllinen siivous takaa makeat löylyt ja pidentää kiukaan ja lauteiden käyttöikää.

Kokosimme parhaat tärpit saunan puhtaanapitoa varten!

Lähde liikkeelle kiukaasta

Kiuas on saunan sydän. Tarkista, että puukiukaan tulipesän seinät eivät ole palaneet puhki ja että arina on ehjä. Tilaa puusaunalle nuohous tarvittaessa. Esimerkiksi mökkisauna tulee lain mukaan nuohota kolmen vuoden välein.

Testaa kiuaskivien kunto säännöllisesti kopauttamalla kahta kiveä yhteen. Jos kivet vaurioituvat törmäyksestä, on aika vaihtaa kivet uusiin. Vaihtotarve saattaa myös ilmetä kivien värin muutoksena, sillä kiviin kertyy ajan myötä esimerkiksi kalkkipinttymiä. Puhdista kiukaan kivitila kiuaskivien vaihdon yhteydessä.

Seinät, lattiat ja lauteet

Lakaise ensin suurimmat roskat saunan lattialta. Erityisesti puusaunoihin kulkeutuu helposti suuriakin määriä roskaa polttopuiden mukana. Lakaisun jälkeen imuroi saunan lattia. Pyyhi pölyt ja esimerkiksi mahdolliset hämähäkinseitit seiniltä, katosta ja ikkuna-aukosta.

Aloita lauteiden ja seinien pesu huuhtelemalla ne kevyesti lämpimällä vedellä. Ihmisestä lauteiden pinnoille lähtevä rasva vaatii lähteäkseen hieman emäksistä pesuainetta, joten käytettävän pesuaineen pH-arvon tulee olla yli seitsemän. Mieto ja luonnonmukainen mäntysuopa (pH 9,5) käy saunan pesuun mainiosti. Valitse työvälineeksi pehmeä harja. Liian kova harja ja turhan voimakas pesuaine tekevät lauteista pahimmillaan karheat ja halkeilevat. Harjaa lauteet ja saunan muut puupinnat syiden mukaisesti. Pese seinät edeten alhaalta ylöspäin. Muista puhdistaa huolellisesti myös lauteiden alapinnat, välit ja etuosat. Huuhtele lauteet ja seinät pesun jälkeen huolellisesti ja käytä viimeisellä huuhtelukerralla kylmää vettä sulkeaksesi puiden huokoset.

Käytä lattian puhdistukseen kuumaa vettä, harjaa ja neutraalia pesuainetta. Mikäli saunan lattia on laattaa, puhdista laattasaumat esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Kalkki lähtee saunan ja pesutilan laatoituksesta näillä vinkeillä.

Lopuksi lasipinnat

Pese saunan lasipinnat lasille tarkoitetulla pesuaineella ja mikrokuituliinalla. Mikäli pinnoilla on pieniä kalkkisaostumia, käytä sitruunamehua, etikkaa tai valmista kalkinpoistoainetta. Happamat aineet kuormittavat eritoten saumoja, joten pinta kannattaa kastella ennen käsittelyä, sekä neutralisoida käsittelyn jälkeen. Lisää pesuaineiden pH-arvoista voit lukea täältä.

Usein kalkkia on kuitenkin lasipinnoilla runsaasti. Esimerkiksi saunan lasiovessa saattaa olla suuriakin kalkkipinttymiä joita ei saa millään pois. Pinttymät syntyvät lasin huokosten auetessa lämpölaajenemisen johdosta. Avoimet huokoset mahdollistavat kalkin “palamisen” lasin sisään. Tässä tapauksessa ainut keino lasin puhdistukseen on lasin hionta tai uuden lasin hankinta. Paras keino kalkkia vastaan onkin ennaltaehkäisy. Hohdepinnoituksen jälkeen lasipinnan puhtaanapitoon riittää lämmin vesi ja pehmeä siivousväline.

Puukiukaan lasiluukku tulee helposti noesta mustaksi. Kostuta talouspaperia hieman vedellä ja kasta se hienojakoiseen tuhkaan. Hiero tuhkaisella talouspaperilla tummunutta lasiluukkua. Lisää paperille tuhkaa ja jatka lasin puhdistusta, kunnes lasi on kirkas. Voit käyttää talouspaperin sijasta myös sanomalehteä. Kuivaa lopuksi puhtaalla talouspaperilla.

Muista myös nämä

  • Puhdista saunan lattiakaivo
  • Muista tarkistaa mahdollisen saunarakennuksen kunto ulkopuolelta. Myös rännit, vesikatto ja ilmanvaihto on syytä tarkistaa ja puhdistaa tarvittaessa
  • Siivouksen päätteeksi lämmitä saunaa hetki, jotta kuivuminen nopeutuu
  • Saunan pesun yhteydessä kannattaa samalla puhdistaa myös pesuhuone. Vinkkejä pesutilojen puhdistamiseen saat esimerkiksi täältä ja täältä

Kaipaatko vaivattomuutta saunan puhdistukseen? Uusi palvelukokonaisuutemme Hohde Design takaa makoisat löylyt vuosiksi eteenpäin! Mikäli saunan toiminnallisuudessa ja rakenteissa ei ole ongelmia, saunan voi remontin sijaan ehostaa Hohdepinnoituksella. Puramme vanhat lauteet, huolehdimme niiden poisviennistä ja asennamme uudet tervaleppälauteet, jotka on valmiiksi pinnoitettu Hohdepinnoituksella. Käsittely tarjoaa suojaa epäpuhtauksia vastaan ja saa lauteet kuivumaan nopeammin. Uudet lauteet pysyvät uudenveroisina ja puhtaina hyvin pienellä vaivalla ja kemikaalittomasti useita vuosia! Hohde Design on remonttia huomatttavasti vaivattomampi, nopeampi ja kustannustehokkaampi tapa ehostaa saunaa.

Toimimme koko Varsinais-Suomen alueella. Lue lisää ja pyydä maksuton hinta-arvio tästä.