Kylpyhuoneessa huolehdimme omasta hygieniastamme ja se onkin yksi kodin käytetyimmistä huoneista. Tällä perusteella voisi ajatella, että kylpyhuoneen tulisi olla koko kodin puhtain huone. Usein tilanne saattaa olla kuitenkin jopa päinvastainen.

Kostea kylpyhuone on omiaan tarjoamaan kodin esimerkiksi mustahomeelle, bakteereille, sienille, epäpuhtauksille ja epämiellyttäville hajuille. Siksi säännöllinen puhtaanapito ja desinfiointi on erityisen tärkeää juuri kylpyhuoneessa.

Kokosimme vinkkilistan helpottamaan kylpyhuoneen ja wc-tilojen puhtaanapitoa ja desinfiointia!


Lavuaari

Lavuaari kerää helposti näkyvää likaa: hiuksia, hammastahnaa ja saippuaroiskeita. Lisäksi se varastoi helposti hurjan määrän bakteereita.

Poista ensin näkyvä lika. Suihkuta sitten desinfioivaa pesuainetta joka puolelle lavuaaria. Anna vaikuttaa hetki ja pyyhi siivousliinalla. Kiinnitä erityistä huomiota hanan kahvaan ja lavuaarin muihin osiin, joihin kosketaan usein. Pidä huoli, että desinfiointiaine saa vaikuttaa tarpeeksi pitkään tuhotakseen bakteerit pinnoilta.


Vessanpönttö

Vessanpönttö on luonnollisesti yksi kodin bakteeripitoisimmista paikoista. Erityisesti pöntön reunat kannattaa puhdistaa huolella, sillä niihin kertyy usein paljon likaa.

Käytä desinfioivaa puhdistusainetta reilusti. Anna aineen vaikuttaa viitisen minuuttia ja pese pönttö wc-harjalla. Huuhtele harjauksen jälkeen. Käsittele istuinosa desinfiointiaineella. Muista desinfioida lisäksi huuhtelupainike ja pöntön kansi molemmilta puolilta.

Myös wc-harja kaipaa puhdistusta. Anna harjan kuivua kunnolla käytön jälkeen. Käsittele kuiva harja esimerkiksi suihkutettavalla desinfiointiaineella.


Suihku/amme

Suihkun ja/tai ammeen kanssa tulee toimia samoin kuin lavuaarin kanssa: poista ensin näkyvät liat. Tämän jälkeen suihkuta desinfioivaa pesuainetta joka puolelle suihkua/ammetta ja anna vaikuttaa hetki. Pyyhi siivousliinalla. Muista kiinnittää jälleen erityistä huomiota niihin kohtiin, joita kosketaan usein. 


Lasipinnat: 

Kylpyhuoneen lasipinnat keräävät helposti saippuaroiskeita ja kalkkia pinnoilleen. Tahrat lasipinnoilla saa kylpyhuoneen yleisilmeen epäsiistiksi. Saippuajäämät lähtevät onneksi useimmiten helposti pois lasipinnoille tarkoitetulla pesuaineella ja mikrokuituliinalla. 

Pienet kalkkisaostumat saat irti oikeilla aineilla. Esimerkiksi sitruunamehu, etikka tai valmis kalkinpoistoaine saattavat olla avuksi. Happamat aineet kuormittavat saumoja, joten pinta kannattaa neutralisoida käsittelyn jälkeen. 

Usein kalkkia on kuitenkin pinttynyt lasipinnoille runsaammin. Esimerkiksi saunan lasiovessa on usein kalkkipinttymiä, jotka syntyvät lasin huokosten auetessa lämpölaajenemisen johdosta. Kalkki pääsee tuolloin “palamaan” lasin sisään. Tässä tapauksessa ainut keino puhdistaa lasi on lasin hionta. Paras keino kalkkia vastaan on ennaltaehkäisy. Hohdepinnoituksen jälkeen lasipinnan puhtaanapitoon riittää lämmin vesi ja pehmeä siivousväline. 


Lattiat ja seinät :

Myös kylpyhuoneen lattiat ja seinät on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Siivousliinalla, pesusienellä kuumalla vedellä, desinfioivalla pesuaineella ja valkaisuaineella pääset pitkälle. Valkaisuainetta tulee käyttää vain, jos saumat ovat vaaleat. 

Laattasaumat keräävät usein kalkkia, rasvaa ja muita epäpuhtauksia. Saumat saat puhtaaksi esimerkiksi vanhalla hammasharjalla ja neutraalilla pesuaineella.

Vaivattomuutta puhtaanapitoon saat Hohdepinnoituksen Hohde-laatta -käsittelyllä. Hohdepinnoitus helpottaa kaikkia yllä mainittuja työvaiheita. Käsittelyn myötä seinä- ja lattialaattojen lisäksi esimerkiksi vesihanat, WC-istuimet, peilit, suihkukaapit ja pesualtaat voidaan käsitellä likaa hylkiviksi. Puhtaanapito ei käsittelyn jälkeen vaadi enää voimakasta hankaamista ja vahvoja kemikaaleja. Hohdepinnoitus myös pidentää siivouskertojen väliä.

Lue lisää tai pyydä maksuton hinta-arvio.

Muista myös nämä:


Välineiden valinta:

Lavuaaria ei kannata pestä samalla sienellä kuin vessanpönttöä. Lavuaarille, wc-pöntölle ja kaakeleille on hyvä varata omat siivousliinat. Mikrokuituliinat soveltuvat loistavasti kylpyhuoneen pinnoille. Jos käytät pesusientä, valitse naarmuttamaton sieni. 

Kiinnitä huomiota myös pesuaineiden valintaan. Happamien aineiden käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä tummat saumat muuttuvat niiden myötä vaaleiksi.

Höyrypesuri on melko yleinen keino kylpyhuoneen puhdistuksessa. Höyrypesurin käyttöä kannattaa kuitenkin harkita, sillä höyrypesurin lämpö haurastuttaa saumoja. Olemme havainneet, että höyrypesurilla säännöllisesti puhdistetuissa kylpyhuoneissa saumat ovat olleet usein todella hauraita ja halkeilevia. Lisäksi höyrypesuri saattaa polttaa lasitettuun laattaan kalkin kiinni samalla tavalla kuin saunan lasioveen. 


Tekstiilit :

Kylpyhuoneessa on paljon tekstiilejä, jotka tulee ottaa huomioon siivouksessa. Pese suihkuverho säännöllisesti pyykinpesukoneessa. Pyyhkeet ja pesuhuoneen matot olisi hyvä pestä viikoittain. 


Ilmanvaihto :

Imuroi ja pyyhi kostealla liinalla kylpyhuoneen ilmanvaihtoventtiilit, jotta pöly ei estä kosteuden poistumista normaalisti. Voit lukea lisää kylpyhuoneen ilmanvaihdosta täältä.


Helposti unohtuvat kohdat : 

Muista käsitellä desinfiointiaineella myös muut kylpyhuoneen kohdat, joihin kosketaan usein. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi allaskaappien kahvat, suihkupäät, pyykinpesukoneen säätimet ja valokatkaisijat.