Vessan ja kylpyhuoneen hajulukon puhdistaminen on syytä tehdä säännöllisesti ja aivan viimeistään siinä vaiheessa, kun viemäri vetää huonosti. Viemärinavausaineen avulla saatat päästä alkuun, mutta valitettavasti se ei poista mekaanisen puhdistuksen tarvetta.

Tämän blogitekstin avulla hajulukon puhdistus onnistuu vaivatta!

Milloin ja miksi?

Kun vesi poistuu lavuaarista turhan hitaasti tai hajulukosta alkaa kantautua hajuja, on korkea aika vetää kumihanskat käteen ja alkaa hommiin! Pääsääntöisesti hajulukko kannattaa puhdistaa vähintään muutaman kerran vuodessa ja luonnollisesti myös aina tarpeen vaatiessa.

Puhdistamatta jäänyt hajulukko altistaa pahimmassa tapauksessa vesivahingolle, joten säännöllisestä puhdistamisesta kannattaa pitää huolta.

Huom! Jos kylpyhuoneessa leijailee paha viemärin haju loman jälkeen, saattaa kyseessä olla kuivumaan päässyt hajulukko. Hajulukkoon muodostuvan vesilukon haihtuessa syntyy suora yhteys viemäriin, josta myös hajut kantautuvat. Vesilukko haihtuu eritoten niistä vesipisteistä, jotka ovat olleet käyttämättä tovin, eli esimerkiksi juuri lomareissun ajan käyttämättä olleisiin vesipisteisiin. Tässä tapauksessa pelkkä veden valuttaminen lukkoon ratkaisee ongelman nopeasti.

Miten?

Mies puhdistaa hajulukkoa

Toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti:

  • Tyhjennä mahdolliset irtotavarat hajulukon lähettyviltä ja varaa puhdistusta varten ämpäri. Hajulukon aukaisun myötä putkesta saattaa nimittäin valua likaista vettä. 

Mies puhdistaa hajulukkoa

  • Avaa hajulukon suojatulppa ja nappaa tiiviste talteen. Tyypillisesti hajulukko aukeaa kiertämällä. 
  • Puhdista putket irtoavasta liasta esimerkiksi käsin tai joko tiski-, pullo-, tai hammasharjaa apuna käyttäen. Huuhtele hajulukko juoksevan veden alla.
  • Aseta puhdistuksen jälkeen tiiviste paikalleen ja kierrä suojatulppa takaisin paikalleen.
  • Tarkista, että hajulukko ei vuoda valuttamalla lavuaariin reilusti vettä.
  • Pistä irronneet roskat roskiin, likaveden voit kaataa wc-pönttöön.

Mies puhdistaa hajulukkoa

Jos hajulukko on kovin vanha, se saattaa olla hapertunut ja hankala avata. Se saattaa myös murtua takaisin laitettaessa, kuten voi käydä myös vanhoille tiivisteille. Vaihda tai vaihdata tiivisteet hyvissä ajoin.

Mikäli hajulukko tuntuu olevan tukkeessa turhan usein, saa rautakaupoista ostettua hiussieppareita. Niiden tehtävä on napata ylimääräinen lika ennen hajulukkoon päätymistä ja näin ennaltaehkäistä tukoksia.

Lattiakaivon puhdistamiseen voit katsoa ohjeen täältä.

Haluaisitko siivota nopeammin?

Hohdepinnoitus ei poista hajulukon puhdistustarvetta, mutta helpottaa miltei kaikessa muussa kylpyhuoneen siivoamisessa! 

Käsittelyn myötä pinnat muuttuvat likaa hylkiviksi, jolloin esimerkiksi tahrat eivät jämähdä kiinni pinnoille ja rankalta jynssäämiseltä voidaan näin välttyä. Pinnoista tulee lisäksi antibakteerisia, jolloin ne pysyvät tutkitusti hygieenisinä pelkällä vesipesulla. Siivoat siis kylpyhuoneen käsittelyn jälkeen pääsääntöisesti pelkällä vedellä ja pehmeällä mikrokuituliinalla. Pintojen ulkonäölliset ominaisuudet eivät käsittelyn myötä muutu, eikä niistä tule esimerkiksi liukkaita. Kylpyhuoneen Hohdepinnoittaminen on mainio tapa keventää niin siivoustaakkaa kuin pintojen kosteustaakkaakin. Käsittelyn avulla kosteuskuormaa saadaan nimittäin 50 % kevyemmäksi.

Jos kaipaat vaivatonta puhtaanapitoa ja helppoja lisävuosia kylpyhuoneellesi, ole yhteyksissä! Teemme käsittelyt ammattitaidolla, kokemuksella ja hyvään asiakaspalveluun panostaen!