Homevauriot mietityttävät ja aiheuttavat usein huolta. Home tarvitsee kasvaakseen käytännössä vain vettä, sillä ravinteita on riittävästi ilmassa ja pinnoilla. Kun ilman kosteus materiaalin pinnalla on yli 80 %, mikä tahansa materiaali homehtuu. Tästä syystä homeeseen voi törmätä minkä tahansa materiaalin pinnalla, vaikka usein puuta pidetään homeelle merkittävästi muita materiaaleja alttiimpana. Kylpyhuone saattaa kosteuden vuoksi tarjota homeelle harmillisen suotuisat puitteet. Sisätiloissa oleva home aiheuttaa terveydellistä haittaa kasvupaikan materiaalista huolimatta – homeinen ilma ei ole terveellistä. Hometta on kuitenkin onneksi mahdollista ennaltaehkäistä melko helpoin toimenpitein. 

Lue artikkeli tunnistaaksesi kosteus- ja homevauriot paremmin ja opi keinot niiden ennaltaehkäisemiseksi.

Näin havaitset kosteus- ja homevauriot

Kosteusvauriosta ei välittömästi seuraa homevauriota ja terveyshaittoja, mutta kosteusvaurion huomaaminen tarpeeksi varhain mahdollistaa tilanteen korjaamisen, jottei home- ja terveysongelmia pääse syntymään myöhemmin.

kylpyhuone saumat home


Näkyvä home

Mikäli homekasvusto on jo nähtävillä, tarkempia mittauksia ei yleensä ole syytä tehdä homeongelman toteamiseksi. On tärkeää poistaa home, mutta sen lisäksi kosteuden syy tulee selvittää.

Mustat pilkut kylpyhuoneen saumoissa tunnetaan usein nimellä mustahome. Mustahome muodostuu saumoihin kosteuden ja huonon ilmanvaihdon seurauksena. Verrattain pieni määrä mustahometta ei vielä ole merkittävä terveyshaitta, mutta vaikuttaa kylpyhuoneen yleisilmeeseen tehden siitä epäsiistin. Silikonisaumoissa olevaa mustahometta on miltei mahdotonta poistaa saumoista, jolloin silikonisaumojen vaihto tulee usein kysymykseen. Mustahomeen syntymistä voidaan ennaltaehkäistä ilmanvaihdon tehostamisella ja kosteuskuormaa pienentämällä. 

Punaista limaa suihkuverhon alaosassa ja laattojen pinnoilla kutsutaan hieman harhaanjohtavasti punahomeeksi, vaikka se ei todellisuudessa ole home lainkaan. Kyseessä on bakteeri, jonka nimi on Serratia marcescens. Siinä mielessä se muistuttaa hometta, että se viihtyy hyvin samankaltaisissa olosuhteissa kuin homeet ja näin ollen sitä voidaan ennaltaehkäistä samoilla metodeilla. Voit lukea punahomeesta lisää täältä.

Muutokset materiaaleissa

Kosteus- ja homevaurioista märkätiloissa saattaa kieliä kaikenlainen materiaalin irtoaminen ja epänormaali muuttuminen. Maali saattaa hilseillä, muovimattojen ja tapettien saumat kupruilla, laatat ja laattasaumat saattavat irrota ja homehtua, vesi muodostua lammikoiksi lattialle ja märkätilaa ympäröivät rakenteet vaurioitua. Myös värimuutokset saattavat kertoa ongelmista. Lisäselvitykset ovat tarpeen.

Tuoksu, haju, oireet

Aina home ei ole selkeästi silmillä havaittavaa, sillä ongelma saattaa piillä rakenteiden sisällä. Tällöin vihiä home- ja kosteusongelmista saattaa saada esimerkiksi ruokamaisista, makeista tuoksuista tai maakellarimaisesta hajusta. Home saattaa lisäksi aiheuttaa terveydellisiä oireita, jotka vähenevät oltaessa pidempään poissa rakennuksesta ja palaavat takaisin tultaessa. Kaikki kuvatunlaiset havainnot ovat merkki siitä, että lisätutkimuksia asian selvittämiseksi kannattaa tehdä.

Ilmanvaihto ja kosteusongelmat

Myös kosteuden tiivistyminen ikkunoihin ja peileihin viittaa osaltaan ilmanvaihdon riittämättömyyteen. Se ei toki suoraan kerro homevauriosta, mutta ilmanvaihto-ongelma altistaa sisäilmaongelmille ja homeelle. Ilmanvaihto on riittämätöntä, mikäli kylpyhuoneen peili höyrystyy normaalin suihkun aikana, eikä huuru poistu 5-10 minuutissa suihkun jälkeen.  Lisää ilmanvaihdosta voit lukea tästä blogipostauksestamme.

pintakosteusmittaus


Mittaukset

Vaikka näkyvää hometta ei olisi, suosittelemme ottamaan hienovarmaisemmatkin merkit kosteusongelmista vakavasti. Rakenteita kannattaa tutkia lisää kosteusmittausten avulla, jonka avulla saadaan tietoa tilan mahdollisista kosteusongelmista.

Homeitiöitä voidaan löytää huoneilmasta tehtävällä mittauksella tai materiaalien pinnoilta tehtävän pintakosteusmittauksen avulla. Materiaalien pinnoilta tehtävät mittaukset ovat usein ilmasta tehtyjä mittauksia luotettavampia, sillä homeesta irtoaa itiöitä vain ajoittain. 

Teemme kylpyhuoneissa aina veloituksetta alkukartoituksen ennen Hohdepinnoituskäsittelyä. Kartoitukseen sisältyy vakiona pintakosteusmittarilla tehty pintakosteusmittaus. Kauttamme saat myös ilmamäärämittauksen, joka tehdään tulo- ja poistoilmaventtiileistä. Ilmanvaihdon tulisi olla vähintään 10/15 l/s.

kylpyhuone


Näin ennaltaehkäiset kosteus- ja homevaurioita

Kosteus- ja homevaurioita on mahdollista ennaltaehkäistä yksinkertaisesti minimoimalla homeelle suotuisat elinolosuhteet. Käytännössä tämä tarkoittaa tarpeeksi tehokkaasta ilmanvaihdosta huolehtimista ja kosteuden tehokasta poistamista. Paras tapa ilman kosteuden säännölliseen seuraamiseen on luotettava kosteusmittari.

Näillä vinkeillä pienennät kosteusvaurion riskiä:

  • Kunnon vedeneristys suihku- ja saunatiloissa pitää huolta, ettei kosteus pääse rakenteisiin. 
  • Kosteuden poistamista voidaan suihkun jälkeen tehostaa esimerkiksi lattialämmityksen avulla. 
  • Kylpyhuoneen lattian kuivaaminen lastalla nopeuttaa myös osaltaan kosteuden poistumista. 
  • Pyykit kannattaa kuivattaa kuivassa tilassa mielummin kuin huonosti tuuletetussa pesutilassa.
  • Riittävä ilmanvaihto kylpyhuoneessa, sekä suihkun jälkeen kunnon tuuletus. 

Kuivalta tuntuvaa sisäilmaa ei myöskään kannata lähteä korjaamaan ilmankostuttimella. Kostutus on tarpeen Suomessa ainoastaan kylmimpien pakkasten aikaan, jolloin sisäilman suhteellinen kosteus laskee alle 25 %:n. Monesti liian korkea sisälämpötila, yli 23 astetta, saa ilman tuntumaan kuivemmalta kuin se onkaan. Kokeile siis ennen ilman kostuttamista laskea ensin lämpötilaa.

Kylpyhuone ennen ja jälkeen Hohdepinnoituksen


Hohdepinnoitus nopeuttaa kuivumista kylpyhuoneessa

Hohdepinnoitus ennaltaehkäisee hometta kylpyhuoneessa ja vähentää kosteuskuormaa merkittävästi. Hohdepinnoituksen jälkeen pintakosteus vähenee lähes 50% ja tila kuivuu huomattavasti nopeammin. Hohdepinnoituksen myötä laatat ja laattasaumat hylkivät vettä, likaa, kalkkia, bakteereita ja muita epäpuhtauksia. Homemikrobitkaan eivät saa kasvualustaa pinnoilta likaa hylkivän ominaisuuden johdosta.


Ennen käsittelyä teemme kylpyhuoneessa kartoituksen, jonka avulla selvitämme kylpyhuoneen nykyisen kunnon ja saamme tietoa mahdollisista kosteusvaurioista. Kosteusvauriotarkastukseen sisältyy pintakosteusmittauksen lisäksi aistinvaraisia menetelmiä. Mikäli tarkastuksessa ilmenee merkkejä kosteuvauriosta, suosittelemme aina tilaamaan myös rakenteiden kosteusvauriomittauksen, jonka avulla saadaan tarkempaa tietoa myös rakenteiden kosteusvaurioista ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu helpottuu.

Tilaa veloitukseton alkukartoitus ja hinta-arvio kylpyhuoneesi Hohdepinnoittamisesta täyttämällä lomake.

 

Artikkelin lähteenä on käytetty:
Sisäilmayhdistys: Homevaurioiden ehkäisy ja tunnistaminen
Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Kosteusongelmat