Moni voisi sanoa joulusaunan olevan yksi joulun pyhien parhaista asioista. Joulusaunalla on maassamme pitkät perinteet ja joulusaunaperinne liittyykin vahvasti suomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin. Tavallisissa maalaiskodeissa joulusauna oli joulunviettoon valmistautumisen kannalta tärkein tapahtuma. Joulusaunaan liittyi myös paljon uskomuksia ja perinteitä saunomisjärjestyksineen ja saunatonttuineen.

Nykyisin uskomukset ovat saaneet väistyä ja perinteetkin ovat ehkä ehtineet hieman muuttua. Perusajatus on kuitenkin säilynyt samana: joulusauna puhdistaa arjen pölyt niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja on oiva keino siirtyä arjesta levon pariin. 

Näiden vinkkien avulla otat joulusaunasta kaiken irti!

joulusauna lumen keskellä

Puhdas sauna tarjoaa parhaat löylyt!

Saunan kuuraaminen puhtaaksi ennen joulusaunaa on monelle tärkeä osa jouluvalmisteluita. Tämän listan avulla onnistut:

1.Tarkista kiuas

Selvitä kiuaskivien kunto, tilaa puusaunaan nuohous tarvittaessa ja tarkista, että tulipesä on kunnossa sekä arina ehjä.

2. Puhdista puupinnat

Imuroi tai lakaise roskat lattialta, pyyhi pölyt seiniltä, ikkunan ympäriltä ja katosta. Etene tämän jälkeen työvaiheissa aina alhaalta ylöspäin. Kastele seinät ja lauteet kevyesti lämpimällä vedellä avataksesi puun huokoset. Käytä mietoa ja luonnonmukaista pesuainetta ja valitse käyttöösi pehmeä harja, jotta puupinta ei kulu karheaksi. Harjaa puupintoja syiden mukaisesti puhdistaessasi niitä. Muista puhdistaa myös lauteiden alapinnat, välit ja etuosat. Kun olet saanut käytyä pinnat läpi harjalla ja pesuaineella, huuhtele ne huolellisesti. Lopuksi huuhtele kaikki pinnat kertaalleen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.

3. Lasit kirkkaiksi

Saunan lasioviin jää helposti kalkkikertymiä. Käytä sitruunamehua, etikkaa tai valmista kalkinpoistoainetta saadaksesi kalkkijäämät irti. Happamien aineiden ja saumojen kanssa kannattaa olla tarkkana – kastele saumat ennen käsittelyä ja neutralisoi käsittelyn jälkeen. Lisää kalkin poistamisesta lasipinnoilta voit lukea täältä. Pese lasipinnat vielä lasille tarkoitetulla pesuaineella ja mikrokuituliinalla.

Kiukaan lasiluukun muutat noen mustaamasta kirkkaaksi kostuttamalla talouspaperia tai sanomalehteä hieman vedellä ja kastamalla se hienojakoiseen tuhkaan. Hiero tuhkaisella paperilla tummunutta lasiluukkua. Lisää paperille tuhkaa ja jatka lasin puhdistusta, kunnes lasi on kirkas. Kuivaa lasi lopuksi puhtaalla talouspaperilla. 

4. Lattia putipuhtaaksi

Puhdista saunan lattiakaivo. Saunan lattian saat puhtaaksi kuumaa vettä, harjaa ja mietoa pesuainetta käyttäen. Laattalattian laattasaumat saat puhtaaksi vanhalla hammasharjalla. Voit lukea lisää laattasaumojen puhdistamisesta täältä. Kalkin saat laatoista irti näillä vinkeillä.

Lämmitä tai tuuleta saunaa lopuksi vielä hetki, jotta saunan kuivuminen lähtee reippaasti käyntiin.

Hohde Design sauna

Mikäli saunan parhaat päivät alkavat olla auttamatta jo takana päin, eikä edes suursiivous tee enää ihmeitä, tutustu uusiin Hohde Design saunapaketteihimme! Hohde Design tuo helppohoitoista ylellisyyttä saunan puolelle uusien, korkealaatuisten, helppohoitoisten ja antibakteeristen lauteiden avulla. Tervalepästä- tai lämpökäsitellystä haavasta tehdyt lauteet ehostavat saunaa niin, että suuren remontin tarve väistyy useiksi vuosiksi. Olemme koostaneet kolme pakettia, joista voit valita itsellesi sopivimman kokonaisuuden. Kaikkiin paketteihin sisältyy valmiiksi Hohdepinnoituksella käsitellyt lauteet, niiden asennus ja vanhojen lauteiden poisvienti. Vaivatonta, kustannustehokasta ja ylellistä!

vihta joulusaunaan

Viimeistele joulusauna somistamalla

Puhdas sauna viimeistellään jouluasuun kauniin koristein ja tuoksuvin yksityiskohdin. Pienet asiat tekevät joulusaunasta spesiaalin.

1.Kynttilät luovat tunnelmaa

Joulusaunassa elävä liekki virittää tunnelman kohdilleen. Kynttilät sulavat helposti löylyissä, joten vie kynttilä saunaan lyhdyssä tullessasi ja tuo se sieltä mukanasi tullessasi. Jos saunassa on ikkuna, voit asettaa kynttilöitä myös ikkunan taakse ulos. Muista huomioida paloturvallisuus kynttilöillä valaistessasi.

2. Joululta tuoksuvat löylyt

Kiuaskiville löylyveden joukossa iskeytyvä olut levittää saunaan leivän tuoksun. Kesällä säilötty saunavihta on syytä ottaa esiin joulusaunan kunniaksi. Nykyisin vihtoja saa ostettua myös hyvin varustelluista tavarataloista, jos kesällä vihta jäi säilömättä. Koivun sijaan voit tuoda joulusaunaan vaihtoehtoisesti kuusen tai männyn havuja tuoksua tuomaan. Myös tervasaippuan tuoksu kuuluu perinteisten joululöylyjen tuoksukirjoon.

Ps. Mikäli haluat kokeilla tuoda perinteiseen joulusaunaan hieman modernia vivahdetta, sido vihta eukalyptuksesta! Tuoksu on raikas ja hurmaava.  

3. Perinteiset tekstiilit viimeistelevät joulusaunan

Perinteiseen joulusaunaan sopii täydellisesti pellavainen laudeliina. Parhaimmillaan saunoja kietoutuu hieman karheaan pellavapyyhkeeseen myös löylyjen jälkeen. 

Näiden vinkkien myötä haluamme jo etukäteen toivottaa mainioin makoisia löylyjä joulusaunassa!

joulusauna