Oletko törmännyt kylpyhuoneessasi punaiseen limaan? Värjäytyykö suihkuverhon alaosa vaaleanpunaiseksi, punertaako kylpyhuoneen laattasaumat? Kylpyhuoneessasi on todennäköisesti punahometta.

Lue oheisesta blogitekstistä parhaat keinot punahomeen poistamiseen ja ennaltaehkäisyyn!

 

Mikä punahome?

Suomeksi punahomeen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole home laisinkaan. Punahome on todellisuudessa bakteeri, joka kantaa nimeä Serratia marcescens. 

Kylpyhuone tarjoaa mainiot puitteet punahomeen auvoisalle leviämiselle, sillä se viihtyy erityisen hyvin kosteissa tiloissa. Suihkutiloissa se saa säännöllisesti ravintoa shampoista ja saippuoista, joka edesauttaa sen mukavaa vierailua kylpyhuoneessasi. Punahome on onneksi melko vaaratonta niin ihmisille kuin rakenteillekin, kunhan sen saa hallintaansa tarpeeksi varhain. 

Punahometta ei voi kutsua varsinaiseksi kylpyhuoneen kaunistukseksi, jolloin sen poistaminen ja torjunta vaikuttaa kylpyhuoneen viihtyvyyteen myös esteettisessä mielessä.

Kuinka poistaa punahome?

Punahomeen poisto pinnoilta on onneksi melko helppoa. Sekoita vettä ja etikkaa 50-50 -sekoitussuhteella suihkepulloon. Suihkuta vesi-etikkaliuosta punahomeen valtaamiin kohtiin, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja poista bakteerikasvusto. Vaikutusajan on syytä olla riittävän pitkä, jotta käsittely poistaa bakteerit tehokkaasti kerralla.

Suihkuverhosta punaisen homeen saa pois pistämällä sen pyykinpesukoneeseen muutaman pyyhkeen ja miedon pesuaineen kanssa.

Hohdepinnoitukseen sisätyy aina huolelliset puhdistustoimenpiteet, joiden myötä huolehdimme myös punahomeen pois nurkistasi pyörimästä.

Punahomeen ennaltaehkäisy

Punahometta on mahdollista ja suositeltavaa ennaltaehkäistä. Kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon ja lattian kuivaamiseen suihkun jälkeen. Tällöin kasvuston leviäminen rauhoittuu. Myös säännöllisestä siivoamisesta on hyötyä. Näillä vinkeillä puhdistat kylpyhuoneen perusteellisesti. Paras ja helpoin tapa punahomeen ennaltaehkäisyyn on tilata Hohdepinnoitus. Hohdepinnoituksella käsitelty kylpyhuone kuivuu huomattavasti nopeammin, jolloin kosteuskuorma kevenee ja punahomeen elinolosuhteet heikkenevät. Hohdepinnoituksen avulla pinnoista tulee hylkiviä, jolloin lika, kalkki, bakteerit ja rasvat on mahdollista pitää poissa varsin vaivattomasti – monesti jopa pelkkä vesi ja mikrokuituliina riittävät puhdistukseen. Samalla kun hyvästelet punahomeen, voit siis hyvästellä voimakkaan jynssäämisen ja vahvat pesuaineet!  Käsittelyn myötä myös siivouskertojen väliä voidaan pidentää merkittävästi hygieenisyydestä tinkimättä.

Hohdepinnoitus antaa kyytiä punahomeelle, kalkille sekä muille pinttymille:

Lisää muodonmuutoskuvia voit katsoa tästä postauksesta: Mitä Hohdepinnoitus tekee? Katso kuvat ennen ja jälkeen!

Lue lisää Hohdepinnoituksesta tai pyydä ilmainen hinta-arvio kylpyhuoneesi Hohdepinnoittamisesta oheisella lomakkeella:

Mustia pilkkuja saumoissa? Lue myös mustahomeesta