Oletko törmännyt kylpyhuoneessasi punaiseen limaan? Värjäytyykö suihkuverhon alaosa vaaleanpunaiseksi, punertaako kylpyhuoneen laattasaumat? Kylpyhuoneessasi on todennäköisesti punahometta.

Mikä punahome?

Suomeksi punahomeen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole home laisinkaan. Punahome on todellisuudessa bakteeri, joka kantaa nimeä Serratia marcescens. Kylpyhuone tarjoaa mainiot puitteet punahomeen auvoisalle leviämiselle, sillä se viihtyy erityisen hyvin kosteissa tiloissa. Suihkutiloissa se saa kaiken lisäksi säännöllisesti ravintoa shampoista ja saippuoista, joka edesauttaa sen mukavaa vierailua kylpyhuoneessasi. Punahome on onneksi melko vaaratonta niin ihmisille kuin rakenteillekin, kunhan sen saa hallintaansa tarpeeksi varhain. Se ei myöskään ole kovin viehättävän näköistä, jolloin sen poistaminen vaikuttaa kylpyhuoneen viihtyvyyteen myös esteettisessä mielessä.

Kuinka poistaa punahome?

Punahomeen poisto pinnoilta on melko helppoa. Sekoita vettä ja etikkaa 50-50 -sekoitussuhteella suihkepulloon. Suihkuta vesi-etikkaliuosta punahomeen valtaamiin kohtiin, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja poista bakteerikasvusto. Vaikutusajan on syytä olla riittävän pitkä, jotta käsittely poistaa bakteerit tehokkaasti kerralla. Suihkuverhosta punaisen homeen saa pois pistämällä sen pyykinpesukoneeseen muutaman pyyhkeen ja miedon pesuaineen kanssa.

Punahomeen ennaltaehkäisy

Punahometta on mahdollista ennaltaehkäistä. Kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon ja lattian kuivaamiseen suihkun jälkeen. Tällöin kasvuston leviäminen rauhoittuu. Myös säännöllisestä siivoamisesta on hyötyä. Näillä vinkeillä puhdistat kylpyhuoneen perusteellisesti.

Mikäli haluat pitää punahomeen kurissa mahdollisimman pienellä vaivalla, valitse Hohdepinnoitus. Hohdepinnoituksella käsitelty kylpyhuone kuivuu huomattavasti nopeammin, jolloin kosteuskuorma kevenee ja punahomeen elinolosuhteet heikkenevät. Hohdepinnoitus myös helpottaa puhdistusta, sillä käsitellyt laattasaumat hylkivät likaa, kalkkia, vettä, bakteereja ja rasvaa, jolloin epäpuhtaudet on mahdollista pitää poissa vaivatta. Samalla siivouskertojen väliä voidaan pidentää merkittävästi. Vahvoja kemikaalejakaan ei tarvita, sillä tutkitusti pinnat pysyvät hygienisinä pelkällä vedellä.

Lue lisää ja pyydä tarjous veloituksetta!

Mustia pilkkuja saumoissa? Lue myös mustahomeesta