On totta, että säännöllisellä siivouksella voidaan välttää tai vähintäänkin harventaa suursiivousten tarvetta. Tällaisina aikoina ei kuitenkaan ole lainkaan pahitteeksi ottaa kylpyhuone (ja toki kodin muutkin tilat) suurennuslasin alle ja tehdä vielä tavallista viikkosiivousta huolellisempi puhdistus syksyn kunniaksi.

Näiden vinkkien avulla käyt helposti läpi koko kylpyhuoneen ja taiot sen hohtavan puhtaaksi käden käänteessä.

erivärisiä mikrokuituliinoja

Työvälineet valmiiksi

Valmistaudu syyssiivoukseen varaamalla sopivat työvälineet. Mikäli kylpyhuoneesi on käsitelty Hohdepinnoituksella, tarvitset vain pehmeitä siivousvälineitä (esimerkiksi mikrokuituliinoja) ja lämmintä vettä. 

Muussa tapauksessa varaa mikrokuituliinojen lisäksi sopivia, mietoja pesuaineita. Voit lukea pesuaineiden valitsemisesta pH-arvon perusteella tästä kirjoituksestamme. Sen sijaan, että käyttäisit kovin voimakkaita pesuaineita kylpyhuoneen siivouksessa, luota mieluummin toistojen määrään. Mieto pesuaine ja useat toistot ovat hellävaraisempi keino epäpuhtauksien poistamiseksi. Varaa siivousliinoja tarpeeksi, sillä esimerkiksi lavuaari on syytä pestä eri liinalla kuin vaikkapa vessanpönttö.

Näin korona-aikana voit halutessasi käyttää syyssiivouksessa lisäksi desinfioivaa yleispuhdistusainetta erityisesti kosketuspinnoille. Lue lisää wc- ja kylpyhuonetilojen kokonaisvaltaisesta desipesusta tästä jutusta. 

Etene siivotessa puhtaimmasta likaisimpaan, jotta voit varmistua, että lika poistuu, eikä leviä paikasta toiseen siivouksen edetessä.

Kaapit ojennukseen

Tavaroilla on taipumus kertyä kaappien pohjalle ja unohtua niille teilleen. Näin tapahtuu myös kylpyhuoneessa – kaapit saattavat täyttyä puolihuomaamatta puolityhjistä saippuaputeleista ja käyttämättä jääneistä kasovoiteista. Syyssiivouksen yhteydessä on hyvä käydä kylpyhuoneen kaapit läpi, pyyhkiä ne sisältä ja ulkoa mietoa pesuainetta ja mikrokuituliinaa käyttäen ja järjestellä tavarat uudelleen siististi paikoilleen. 

Viimeistele kaappien puhdistus pyyhkimällä kahvat ja muut kaappien kosketuspinnat kostealla siivousliinalla ja desinfioivalla yleispuhdistusaineella. 

Pölylle kyytiä 

Pyyhi seuraavaksi pölyt kaikilta kylpyhuoneen pinnoilta. On suositeltavaa pyyhkiä kylpyhuoneesta pölyt viikottain, sillä pinnoille jäänyt pöly saattaa nousta tilapäisesti ilmaan ja ärsyttää täten hengitysteitä. Kylpyhuoneeseen pölyä kertyy erityisesti vaatteista pyykinpesun yhteydessä. Vaatteista lähtevää pölyä voi hillitä kuivaamalla vaatteet kuivausrummussa pyykkinarun sijaan.

Pölyjen poistamisen lisäksi sisäilman laatuun voi vaikuttaa huolehtimalla myös riittävästä ilmanvaihdosta ja sopivasta huonelämpötilasta. Syyssiivouksen yhteydessä ilmanvaihtoventtiilit kannattaa puhdistaa imuroimalla venttiilin ympäriltä ja pyyhkimällä venttiiliä mietoon pesuaineeseen kastetulla siivousliinalla. Usein venttiilin ympärille kertyy pölyä melko nopeastikin.

Kiinnitä pintojen puhdistuksessa huomiota erityisesti sellaisiin pintoihin, joihin tartutaan usein ja puhdista ne erityisen huolellisesti pesuaineella ja mikrokuituliinalla. Voit jälleen käyttää halutessasi desinfioivaa yleispuhdistusainetta näihin kohtiin. 

Lasi- ja peilipinnat kirkkaiksi

Puhdista kylpyhuoneen peili- ja lasipinnoilta pöly ja mahdolliset tahrat lasipinnoille tarkoitetulla pesuaineella ja pehmeällä työvälineellä. Kuivaa lasit puhdistuksen jälkeen. 

Pieniin kalkkisaostumiin voit kokeilla sitruunamehua, etikkaa tai sitruunahapon ja veden yhdistelmää. Muista huomioida tarpeeksi pitkä vaikutusaika toivotunlaisten tulosten saamiseksi. Mikäli kylpyhuoneen lasipinnoille on pinttynyt reilusti vaaleita kalkkitahroja, toimi näiden ohjeiden mukaisesti.

Puhdista Hohdepinnoituksella käsitellyt lasipinnat mikrokuituliinalla ja vedellä. Käsittelyn myötä pinta kuivuu nopeammin, joten kuivaus ei ole välttämätöntä.

Hanat hohtamaan

Suihkun ja lavuaarin ympäristöön jää helposti näkyvää likaa – saippuaroiskeita, kalkkisaostumia ja ihmisperäisiä epäpuhtauksia. Suihkuta pesuainetta, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi pehmeällä siivousliinalla. Suihkun ja lavuaarin kosketuspinnat voit käsitellä halutessasi desinfioivalla yleispuhdistusaineella.

Lattiat ja seinät puhtaiksi

Kylpyhuoneen lattioita ja etenkään seiniä ei välttämättä tule puhdistettua aina viikkosiivouksen yhteydessä. Syyssiivouksessa kannattaa kiinnittää niihin tarkempaa huomiota. Puhdista laatat pesusienellä, kuumalla vedellä ja käytä tarvittaessa valkaisuainetta (mikäli saumat ovat vaaleat). Katso vinkit laattoihin pinttyneiden kalkkisaostumien poistamiseksi täältä.

Mikäli laattasaumat ovat keränneet likaa, mutta epäpuhtaudet eivät ole ehtineet pinttyä kovin tiukasti kiinni, saat ne puhdistettua esimerkiksi vanhalla hammasharjalla ja neutraalilla pesuaineella.  Mikäli laattasaumojen tai silikonisaumojen tilanne on hieman pahempi, eikä niiden puhdistusyritykset tuota toivottua tulosta, suosittelemme harkitsemaan laatta- ja/tai silikonisaumojen vaihtoa. Molemmat saumat on mahdollista vaihtaa myös Hohdepinnoituskäsittelyn yhteydessä.

Lopuksi lattiakaivo ja vessanpönttö

Vessanpönttöä puhdistaessasi annostele puhdistusainetta wc-istuimen kannelle ja istuinrenkaalle molemmin puolin. Sulje kansi ja huuhtele wc. Annostele pesuaine tämän jälkeen wc-altaaseen ja sen reunoille. Pese wc-allas harjalla ja huuhtele työn lopuksi. Jätä kansi kiinni.

Syyssiivouksen yhteydessä on hyvä tyhjentää ja puhdistaa myös lattiakaivo. Nosta lattiakaivon ritilä irti maasta ja pese se huolellisesti. Poista lattiakaivoon kertyneet kiinteät epäpuhtaudet. Suihkuta pesuainetta lattiakaivoon ja poista irtoava lika harjalla. Huuhtele kuumalla vedellä ja aseta ritilä takaisin paikoilleen.

Tunnelmaa tekstiileillä 

Muista vaihtaa ja pestä kylpyhuoneen tekstiilit säännöllisesti. Pyyhkeet tulisi pestä viikottain. Myös matot ja suihkuverho on syytä pyöräyttää pyykkikoneessa säännöllisesti. Syyssiivous on sopiva sauma piristää kylpyhuoneen yleisilmettä sisustuksellisin keinoin: vaihda suihkuverho värikkääseen ja valitse kokonaisuuteen sopivan väriset matot sekä kylpy- ja käsipyyhkeet.

Vaivattomuutta vastaisuuden varalle

Tuntuiko kylpyhuoneen siivousurakka työläälle? Tiesithän, että Hohdepinnoituksen avulla pääset siivouksessa huomattavasti helpommalla? 

Hohdepinnoituskäsittelyn myötä lika ei pääse pinttymään pinnoille, jolloin niiden puhdistaminen käy kevyesti ja kemikaalittomasti. Sen lisäksi, että säästät pesuaineita, säästät myös aikaa. Jos haluat ottaa kevätsiivouksen kanssa kevyemmin, ota yhteyttä ja hoidetaan kylpyhuoneeseesi Hohdepinnoitus suojaamaan pintoja ja keventämään työtaakkaa.