Nykymääräysten mukaisen märkätilan tekninen käyttöikä on n. 30 vuotta. Kuten mikä tahansa kodin huone, myös kylpyhuone kaipaa säännöllistä huolenpitoa pysyäkseen iskussa vuodesta toiseen. Kokosimme tähän postaukseen listan lyhyen ja pitkän aikavälin huoltotoimenpiteistä, joiden avulla pystyt pidentämään kylpyhuoneen elinkaarta. 

Ota lista talteen, käy tuumasta toimeen ja kylpyhuoneesi kiittää sinua pitkässä juoksussa!

Tarpeen mukaan:

Tahrojen poisto

Pinnoille ilmestyvät tahrat kannattaa poistaa heti niiden ilmestyttyä, jotta viikottaisen siivouksen tekeminen on helpompaa ja se luonnistuu mahdollisimman mietoja pesuaineita käyttäen.

Pintakosteusmittaus

Kylpyhuoneen kosteus kannattaa tarkistuttaa aika ajoin, jotta mahdollinen kosteusvaurio saadaan kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kosteusvaurion voi tunnistaa esimerkiksi kosteusjäljistä, joita ovat muun muassa materiaalin muodonmuutos, värimuutokset sekä materiaalin turpoaminen. Vaikka kosteusvauriot ovat melko harvinaisia vedeneristeiden ja silikonisaumojen ansiosta, on kyse sen verran haitallisesta ja ikävästä ongelmasta, että suosittelemme pintakosteusmittaauksen tekemistä varmuuden vuoksi mahdollisimman pian merkkien ilmaantuessa. Pintakosteusmittaus sisältyy aina alkukartoitukseemme.

Ehostus

Monet huoltotoimenpiteet tehdään teknisen toimivuuden ylläpitämiseksi, mutta toki myös viihtyvyys on tärkeää! Piristystä ja vaihtelua kylpyhuoneeseen saat aikaan jo esimerkiksi tekstiilien päivittämisellä. Isompaa muodonmuutosta kaivatessasi suosittelemme lukaisemaan tämän artikellin. Hohdepinnoituksen avulla kulahtanut kylpyhuone nuortuu ja palaa alkuperäiseen loistoonsa. Lisää ehostamisesta voit lukea täältä. Täältä löydät esimerkkikuvia tekemistämme muodonmuutoksista.

Hohdepinnoitus

Hohdepinnoituksen voi tehdä kylpyhuoneeseen miltei missä tahansa vaiheessa kylpyhuoneen elinkaarta, lukuunottamatta elinkaaren aivan viimeistä vaihetta. Hohdepinnoitus suojaa kylpyhuonetta ja tekee sen puhtaanapidosta vaivattomampaa.  Myös pintakosteus vähenee käsittelyn jälkeen lähes 50 % ja tila kuivuu huomattavasti nopeammin. Ota yhteyttä kuullaksesi lisää!

 

Viikoittain:

Viikkosiivous

Kylpyhuoneen siivous suositellaan tehtäväksi vähintään viikoittain. Lisää vinkkejä kylpyhuoneen viikkosiivoukseen löydät täältä ja täältä.

 

Puolivuosittain: 

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus

Hyvän ilmanvaihdon ja oikeanlaisen lämmityksen avulla varmistat, että kylpyhuone pääsee kuivumaan tarpeeksi nopeasti esimerkiksi suihkuhetken jälkeen. Tämä ehkäisee home- ja kosteusvaurioiden syntymistä. Tarkista vähintään puolen vuoden välein, että ilmanvaihto on riittävää ja että ilmanvaihtoventtiilit ovat puhtaat ja pölyttömät. Kylpyhuoneen ilmanvaihto on liian vähäistä, jos kylpyhuoneen peili höyrystyy normaalin suihkun aikana eikä huuru poistu 5–10 minuutissa. 

Puhdista pölyt laitteiden takaa

Tarkista vähintään kaksi kertaa vuodessa pyykinpesukoneen ja kuivausrummun taakse kertyneen pölyn määrä. Poista kertynyt pöly siirtämällä koneet paikoiltaan ja imuroimalla huolellisesti. 

Puhdista vesilukot

Vesilukot keräävät itseensä kaikenlaista likaa, jonka vuoksi ne kannattaa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa vesivahinkojen ehkäisemiseksi. Mikäli vesilukkoon on yhdistetty pyykinpesukoneen poistoletku, on aiheellista suorittaa puhdistus useammin.

Puhdista lattiakaivot

Myös lattiakaivoon kertyy hiuksia ja muuta likaa, joka ajan kuluessa saavat kaivon tukkoon. Vesivahinkojen välttämiseksi suosittelemme puhdistamaan lattiakaivon vähintään 2-3 kertaa vuodessa ja luonnollisesti lisäksi myös aina silloin, jos lattiakaivo vetää huonosti.

Tarkista pesukoneen liitännät

Vesivahinkohen välttämiseksi pesukoneen liitännät kannattaa tarkistaa vähintään muutaman kerran vuodessa. Poisto- ja täyttöletkut tulee vaihtaa säännöllisesti, joten pidä myös niiden kuntoa silmällä. Vaihtoväliin vaikuttaa moni asia, kuten pesukoneen käyttömäärä ja vesijohtoverkoston muoto sekä paine.

 

Useamman vuoden välein:

Silikonisaumojen vaihto

Silikonisaumojen vaihto tulee tehdä kylpyhuoneessa 3-7 vuoden välein. Silikonisaumojen vaihtoväliin vaikuttaa paljon esimerkiksi käytetyn silikonin laatu ja työn huolellisuus. Myös kylpyhuoneen käytöllä on suuri vaikutus siihen, kuinka nopeasti silikonit tulevat tiensä päähän. Silikonisaumojen vaihto on ajankohtaista kun niiden reunat alkavat irtoilla laatoista. Silikonin vaihtaminen on suositeltavaa myös silloin, jos saumaan muodostuu mustahometta.

Laattasaumojen vaihto

Myös laattasaumat on mahdollista uusia ilman mittavaa kylpyhuoneremonttia. Usein tämä tulee ajankohtaiseksi sellaisissa tapauksissa, joissa mustahome värjää laattasaumat täyteen mustia pilkkuja, jotka eivät lähde pois pesemällä. Pidä siis laattasaumoja silmällä ja tilaa vaihto tarvittaessa.